TEMA: Mælkefeber
Af Trine Fredslund Matthiesen | kvægfagdyrlæge | KoVet | Udgivet i Magasinet Kvæg juli 2024
Mælkefeber er en sygdom, som de fleste kender. Mælkefeber forekommer typisk omkring kælvning, og symptomerne er karakteriseret ved lav kropstemperatur, muskelsvaghed, slinger gang, og eventuelt manglende evne til at rejse sig. Årsagen til klinisk mælkefeber er et lavt calciumindhold i blodet, som opstår, fordi koen ikke hurtigt nok (i forhold til opstarten af mælkeproduktionen) er i stand til at mobilisere tilstrækkeligt med calcium til at opretholde blodets calciumindhold.
Artikel 1
"25-30 procent af køerne har dyscalcæmi"
Forekomsten af klinisk mælkefeber ligger mellem to og 15 procent afhængig af besætningen. Dyscalcæmi er mere udbredt, og det antages, at 25-30 procent af køerme har dyscalcæmi.
Artikel 2
"Dyscalcæmi kan ramme alle køer"
Køer med det laveste calciumindhold i blodet på dag ét har mest mælk.
Artikel 3
"Sæt fokus på monitorering og forebyggelse"
Man kan monitorere forebyggelse af klinisk mælkefeber ved at følge antallet af kliniske tilfælde af mælkefeber og ikke ved at måle på blodets indhold af calcium i dagene efter kælvning.