Lungeorm

Det har været en mere normal dansk sommer i år. D.v.s. at belægningen, med reduceret græsvækst i folden, i perioder er øget, så dyrene græsser tættere på gødningsklatterne og dermed udsættes for større risiko for at blive smittet med lungeorm. Udbrud af lungeorm kan være meget voldsom.

Det er derfor netop nu, at du skal holde øje med kvierne, hold øje med hoste eller stakåndethed når dyrene drives rundt i folden. Franske studier har vist at lungeorm, takket være raske smittebærere, kan optræde kronisk i besætningen og kontaminere marken flere gange i løbet af sommeren. D.v.s. at man skal hele sommeren skal være opmærksom på ovennævnte symptomer.

Hvis disse symptomer er til stede, bør besætningsdyrlægen kontaktes og der kan evt. udtages gødningsprøver for at sikre diagnosen. Køer smittet med lungeorm udskiller først larver 8 til 25 dage efter smitten er optaget og ofte er udskillelsen meget begrænset. De kliniske tegn med hoste, også bare hos enkelte køer eller kvier er derfor vigtige tegn på smitte.